Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

ДСК: Вярваме, че концепцията за т. нар. умни градове е бъдещето

Knowledge City ще постави на дневен ред важните въпроси за необходимите инвестиции и иновации, които ще подобрят качеството на живот

ДСК: Вярваме, че концепцията  за т. нар. умни градове е бъдещето

Илюстрация: Investor Media Group

Investor.bg събира бизнеса и институциите в проекта си Knowledge City. Тази година той е посветен на симбиозата между градската среда и технологиите. Дигиталното събитие започва на 15 март в 14:15 часа и може да бъде проследено на живо на новата стрийминг платформа Investor Media PRO.

Именно по повод 20-годишнината на Investor.bg и като продължение на кампанията за отпразнуване на специалния празник, медийната група Investor Media Group обяви началото на дигиталната платформа за събития с професионален фокус Investor Media PRO.

Питаме и част от участниците защо подкрепят събитието. В това интервю предлагаме отговорите на Гергана Бендурска, директор „PR и комуникации“ в Банка ДСК, и на Васил Димитров, главен изпълнителен директор на „ДСК Мобайл“. 

Защо Вашата компанията подкрепя събитието Knowledge City на Investor Media Group?

Гергана Бендурска: Вярваме, че концепцията за т. нар. умни градове или smart cities е бъдещето. Устойчиви градове, които интегрират и използват технологии, за да подобрят средата, са единственото решение за тревожните екологични и социално-икономически последици от продължаващата урбанизация. Затова за нас от Банка ДСК, като социално ангажирана институция, е удоволствие да подкрепим събитие, което ще постави на дневен ред важните въпроси за необходимите инвестиции и иновации, които ще подобрят качеството на живот в българските градове. Още повече, че Банка ДСК чрез дъщерното си дружество ДСК Мобайл вече има опит в реализирането на умно градско решение, което съвсем скоро ще улесни жителите и посетителите на София.


Гергана Бендурска

Част от нашата група е и Регионалният фонд за градско развитие, който също финансира при преференциални условия редица проекти с висока обществена значимост, целящи подобряване и облагородяване на градската среда и развиване на туризма.

Какво означава „умен град“ през тази година и как според Вас ще изглежда модерният град на бъдещето?

Васил Димитров:
Всички станахме свидетели как предизвикателствата на днешното време дадоха сериозен тласък на дигитализацията във всички сфери на живота ни. Вече всичко може да се случи дистанционно – поръчваме си храна онлайн, пазаруваме онлайн, плащаме данъци и битови сметки през мобилно банкиране, дори можем да станем клиент на Банка ДСК без да стъпим в банковия офис.

Всичко това е възможно благодарение на съвременните информационни и комуникационни технологии. Те стоят в основата и на умните градове, които улесняват живота на хората, правят инфраструктурата по-достъпна за използване и помагат за решаване на проблеми, свързани със замърсяване, трафик и устойчиво използване на ресурсите. Ето например в Барселона, един от най-умните европейски градове, са интегрирали интелигентно улично осветление, което чрез специални сензори проследява трафика, нивото на замърсяване, пешеходната активност и шума. Градът е оборудван и с интелигентни контейнери за боклук, които вакуумират отпадъците в подземно хранилище. В Сингапур пък от началото на тази година по две линии от обществения транспорт изпробват автономни автобуси, за чието управление не е необходим шофьор.

Тези иновации вече са част от настоящето. Затова вместо да си представям модерния град на бъдещото, бихме искали София съвсем скоро да се превърне в такъв град. Други градове в България също работят в различни насоки по темата. Това, с което ние можем да подпомогнем, е в областите, в които имаме експертиза, една от тях в сферата на разплащанията.

Кой е най-интелигентният в момента град в света?

Васил Димитров: Повечето източници сочат Сингапур като златен стандарт за умен град, чието управление не престава да интегрира дигитални технологии, за да посрещне предизвикателствата на урбанизацията, застаряващото население и мръсния въздух. Много европейски градове също присъстват на челните места в класациите. Усилията на Осло за справяне с климатичните промени са част от причините норвежката столица да се нарежда сред най-интелигентните градове в света. Копенхаген, Лондон, Барселона също не изостават от смарт тенденциите.


Васил Димитров

Тази година Investor.bg празнува 20-годишен юбилей. Какво означава за Вас (Ви дава) най-голямата българска икономическа медия?

Гергана Бендурска: На първо място бих искала да поздравя целия екип на Investor.bg за 20-годишния юбилей. За всички тези години Вие се утвърдихте като водещата медия на пазара за икономически и финансови новини. Качеството на работата на екипа на Investor.bg винаги е било безкомпромисно. Съвместната ни работа винаги е била изключително плодотворна, а резултатите от нея - в полза на цялото общество.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria; Dnes.bg; Money.bg; Градът Медиа Груп; Kmeta.bg.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от